štvrtok 18. mája 2017

Visual Studio - Task List

Visual studio je silný nástroj pre vývojára. Má množstvo funkcií, ktoré majú pomôcť vývojarovi v jeho práci. Jedna z takých funkcií je Zoznam úloh (Task list). Task list si treba zobraziť cez menu, ak nie je zobrazený:View\Other Windows\Task List.

Príklad Visual Studia task listu
Obr.1. Task List v strede na spodku Visual Studia

Task List je rozdelený na dve časti. Horná časť je rozbaľovací zoznam (Combobox), v ktorom máme kategórie, môžeme si zvoliť užívateľské úlohy (User Tasks) a komentáre (Commnets). Dolná časť je zoznam, v ktorom sa zobrazia buď komentáre, alebo užívateľské úlohy, podľa voľby rozbaľovacieho zoznamu.
Popíšem najprv komentáre. Funguje to jednoducho. Začnete riadkový komentár v zdrojovom kóde nejakého programovacieho jazyka ( Visual Basic, C#) za ním kľúčové slovo TODO, HACK alebo UNDONE. Za kľúčovým slovom použijeme výstižný komentár.
Každý komentár, v ktorom sa na začiatku zobrazí nejaké z uvedených kľúčových slov sa zobrazí v zozname Task List. Po dvojitom kliknutí na neakú položku v zozname Vás Visual Studio automaticky prenesie na riadok s príslušným komentárom.
Musím poznamenať, že ak sa niekomu nepáčia použité slová, môže si ich zmeniť, alebo k ním pridať nové. Vykonať sa to dá cez menu Tools\Options, element Enviroment\Task List. Vývojár môže buď zmeniť, pridať, alebo zmazať kľúčové slovo. Možnosti nastavení pre Task List sú jednoduché a nebudem ich tu rozoberať.

Ďalšia kategória sú User Task. Na pravej strane comboboxu po výbere kategórie User Tasks sa zobrazí  malé tlačítko, ktorým si môžeme pridávať úlohy do zoznamu a vyplnení popisu (Description). Po vykonaní úlohy ju môžeme buď vymazať zo zoznamu cez kontextové menu, alebo ju odfajknúť cez CheckBox, čo je na ľavej strane.

Visual Studio obsahuje množstvo funkcií, ktorými si vývojár dokáže uľahčiť prácu, keď pozná túto funkčnosť. Nabudúce poviem niečo o klávesových skratkách a ako si ich meniť.

4 komentáre:

  1. Ahoj, vedel by si mi poradit. Mam zoznam Task-ov a potreboval by som ich zoradit podla priorit. Nastavil som si aj priority, ale stale sa zobrazuju podla poradia ako boli zadane. Nikde v menu som nenasiel kde prepnem na zobrazenie podla priorit. Naco su tam potom tie priority?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, ked mas task list otovreny, vsimni si, ze tam mas stlpce ako Description, Project, File atd.. Pred stlpcom Description po lavej strane v task liste je este jeden stlpec, ktory ma hlavicku prazdnu( nie je tam nic), je to stlpec priorit. Staci ak kliknes na ten stlpec a task list ti zoradi zoznam podla priorit bud od najvyssej po najnizsiu alebo opacne. Dufam ze pomoze. Ak nie opis problem podrobnejsie alebo z ineho uhlu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aha, uz som to nasiel. Dik za radu.
    Pocuj, zhaname sikovnych ludi, ktory sa rozumeju Visual Studiu. Nenaml by si zaujem sa o tom pobavit. Je to dobre platena praca v BA, pripadne vieme spolupracovat aj na dialku. Jednalo by sa prevazne o medzinarodne projekty.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ok, vyhladaj ma cez linkedin, nechcem to riesit verejne:
    https://sk.linkedin.com/pub/vladimír-petrík/8a/388/8b4
    alebo cez google+ sluzbu a posli mi spravu

    OdpovedaťOdstrániť